Prevezmite kontrolu nad svojimi emóciami

Prevezmite kontrolu nad svojimi emóciami v piatich krokoch

Hnev, strach, úzkosť, šťastie, radosť, smiech - práve teraz vás ovládajú. 

Vedci majú rôzne teórie o emóciách a ich pôvode. Jedna skupina sa snaží odhaliť ich pôvod v evolúcii, druhá skupina ich vníma ako spoločný znak so zvieratami. Ďalšia teória tvrdí, že emócie vznikli kultúrnym vývojom, teda sú len spoločenský jav.

Nebojte sa, nebudeme vás zahlcovať odborným obsahom. Sme ľudia, ktorí emócie vnímajú jednoducho – ako silného nepriateľa a dôležitého spojenca.

Ak nás prepadnú nepripravených, môžu nám odstrašiť potenciálneho klienta, pokaziť pracovné stretnutie alebo jednoducho odvádzať pozornosť od bežných činností. Preto sme sa ich naučili ovládať tak, aby nám dokázali pomôcť v správnej chvíli. Povzbudiť zamestnanca úsmevom a vymedziť hranice ráznosťou. Naštartovať sa do nového dňa s radosťou. Odchádzať z práce s pokojom.

Na to všetko stačí, aby ste si osvojili päť jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu mať svoje vnútorné pocity pod kontrolou.

 1. Spoznajte emócie v kritických situáciách

Predstavte si svoj bežný pracovný deň.  Stojíte v zápche a ponáhľate sa na stretnutie? Obliali ste sa kávou a zhodou náhod máte na sebe novú košeľu? Čakáte na výťah a on stále neprichádza? Mozog sa rýchlejšie dostane do negatívnych emócií ako do pozitívnych, preto pozor na nepríjemné maličkosti.

Každého z nás občas takéto banality dokážu vyviesť z miery. Čo vám teda odporúčame? Spravte si zoznam najčastejších každodenných „strašiakov“, ktorí vám komplikujú nasadenie v práci  – je to vaša príprava do boja.

Najprv sa však budete snažiť boju celkom vyhnúť. Do zápchy sa nedostanete, ak pôjdete z domu o dvadsať minút skôr. Košeľu si nezašpiníte, ak si budete dávať väčší pozor pri pití kávy, prípadne si so sebou do práce prinesiete náhradnú košeľu. Na výťah nemusíte čakať, ak si dáte rannú rozcvičku chôdzou po schodoch. Minimalizujete riziko a príjemnými vedľajšími bonusmi budú zdravší životný štýlpokoj na duši.

Úspešný výsledok dosiahnete, ak sa správne nastavíte a začnete úlohy, ktoré k tomu patria dodržiavať. V neposlednom rade vám zaslúžené ovocie prinesie aj tréning, ktorý vám pomôže ľahšie si osvojiť tento návyk. Existujú však momenty, ktoré nemôžete predpovedať alebo sa im nedá vyhnúť, a tak im musíte čeliť.

2. Držte emócie na uzde – nereagujte hneď

Akonáhle sa nás zmocní hnev, každý z nás má tendenciu reagovať inak. Niektorí z nás buchnú po stole, iní začnú kričať. Ostatní z nás zareagujú neprimeraným spôsobom. 

Nedovoľte emóciám, aby s vami mávali – hlboký nádych a výdych vám pomôže dostať sa do pohody. Svet naberie reálnejšie rozmery, stratí sa z neho červený filter a vy začnete uvažovať  objektívnejšie a bez zaťaženie emócií. 

3. Snažte sa zamerať sa na ukľudňujúci vnútorný obraz alebo príbeh

Relaxačné vizualizácie dokážu rýchlo a efektívne pomôcť, predstavujú výbornú cestu uvoľnenia, oddychu a načerpania pozitívnej energie. Aktívna relaxácia je jednou z najúčinnejších metód, ako striasť stres, uvoľniť napätie, zbystriť svoje zmysly a efektívnejšie riešiť svoje každodenné problémy. Netreba k nim nič špeciálne, len si nájsť pár minút pre seba.

Relaxačná vizualizácia dokáže byť veľkým prínosom, ktorý vám pomôže z tela a z mysle odstrániť nahromadené napätie. Pri tomto cvičení je dôležité si predstaviť čo najviac detailov a tým zapojiť všetky zmysly. Môžete si napríklad vytvoriť  v mysli rôzne typy obrazov, pri ktorých sa cítite dobre, aby ste si týmto spôsobom vybrali, čo je pre vás najvhodnejšie a čo vám najviac vyhovuje.

Ak si teda v stresovej situácií vybavíte predstavu, pri ktorej ste sa cítili dobre a vyvolávala vo vás pozitívne emócie, dokážete sa takýmto spôsobom uchýliť do „bezpečného raja“.

4. Nájdite si ideálny ventil

Ovládanie emócií je dôležitá vlastnosť všetkých lídrov, ale časom si to môže vypýtať svoju daň. Potlačené emócie sa potrebujú, prirodzene, dostať von z tela, a tak vám môžu dokonca spôsobiť aj zdravotné problémy.

Nájdite si činnosť, ktorá ich z vás dostane zdravo a bezpečne. Fungovať bude všetko od bojových športov až po meditáciu či obyčajný rozhovor s partnerom. Stačí si nájsť tú správnu aktivitu, ktorá vám bude vyhovovať.

5. Relaxácia, ako ideálna prevencia

Každý z nás by mal mať miesto, čas a spôsob, pri ktorom sa dokáže uvoľniť a striasť zo seba všetky zlé emócie. V stave relaxácie dochádza ku veľkým množstvom telesných zmien.

Ak je toho na vás veľa, zastavte sa na 10 minút a urobte si krátku relaxáciu. Uistíte sa ňou, že všetko pôjde tak, ako má. Vaša vnútorná sila a energia sa obnoví, a vy sa uspokojíte a vrátite späť do pohody.  

Prajeme vám veľa úspechov v práci.

Monika Šáleková
Marketing & Office Manager