Motivácia v práci

4 spôsoby ako nestratiť motiváciu v práci

Aj vy každý deň čelíte mnohým výzvam v práci, zdolávate neľahké prekážky v plnení náročných úloh alebo na obchodných stretnutiach so zákazníkmi? Robíte všetky potrebné aktivity, aby ste splnili svoj plán a vaše výsledky sú u vás aj tak vždy ako na horskej dráhe? Ako nestratiť motiváciu, keď sa vám nedarí a vaše ciele sa zdajú byť nedosiahnuteľné?

Keď si to otočíme, je veľmi ľahké zostať motivovaný, ak veci idú hladko, keď vám všetko ide, takpovediac, od ruky. Napríklad, telefonáty vybraným zákazníkom generujú stretnutia a následné ponuky vrcholia úspešným uzavretím obchodu. Takýto ideál by si prial snáď každý, a preto vám prinášam zopár tipov, ktoré vám môžu pomôcť nestratiť motiváciu.

1. Nastavte sa na pozitívne myslenie

Možno ste už počuli o tom, že pozitívne myslenie dokáže významne ovplyvniť výsledok vašej práce. Pozitívne myslenie je nevyhnutné k tomu, aby ste si udržali vnútornú motiváciu a zaangažovanosť.

Všetci máme svoje dobré a zlé dni, vrcholy a pády. Dôležité je zamerať sa na úspechy bez ohľadu na to, či sú veľké alebo malé. Snažte sa vždy nájsť pozitívnu stránku veci a každú negatívnu skúsenosť berte ako cenné ponaučenie do budúcna, že v podobných situáciách už budete konať inak, lepšie. Ako povedal Albert Einstein: "Významné problémy, s ktorými sa stretávame, nemôžeme vyriešiť pomocou myslenia takej istej úrovne, ktoré ich vytvorili." S pozitívnym prístupom si čoskoro uvedomíte, že všetko čo robíte ide akosi ľahšie, začína sa vám viac dariť.

2. Nakŕmte svoju myseľ obsahom, ktorý vás inšpiruje a rozvíja

Je prirodzené, že sa nebudíte každý deň s dobrou náladou a motivovaní. Skvelý spôsob ako presmerovať svoju myseľ na pozitívne myslenie je počúvať audio knihy, sledovať vzdelávacie videá, čítať články úspešných ľudí. Urobte tak hocikedy cez deň alebo po práci, kedykoľvek na pár minút. Pomôže vám to získať nové námety, zaujímavé myšlienky, inšpirácie a udržíte sa v pozitívnom naladení.

3. Spoznajte samých seba

Zastavte sa na chvíľu. Nájdite si čas a popremýšľajte nad svojimi vlastnými schopnosťami a obmedzeniami. Povedzte si, v čom ste naozaj dobrí a v čom by ste sa mohli zlepšiť. Vytvorte si SWOT analýzu svojich schopností a stanovte si cieľ, kam sa chcete dostať. Začnite pracovať na svojich slabinách a snažte sa byť ešte lepší v tom, v čom ste naozaj dobrí. Sledujte svoj progres a zaznamenávajte si pozitívne zmeny. Takáto mapa úspechu vás nakopne vpred.

4. Odmeňte sa

Aby ste ostali motivovaní a videli zmysel svojej práce, mali by ste mať nastavené krátkodobé a dlhodobé ciele. Akonáhle ich nastavíte je dôležité sústrediť sa na to, aby všetky vaše aktivity smerovali vždy k danému cieľu a nevybočili ste z dráhy. Podstatné je, aby ste si stanovili reálne ciele a termíny, za ktoré dokážete tieto aktivity splniť. Odmeňte sa za každý čiastkový cieľ, ktorý sa vám podarí dosiahnuť. Kúpte si motivačný darček alebo si urobte jednoducho radosť, ktorá vám bude pripomínať váš úspech. Čím viac radostí bude zrkadliť váš úspech, tým vyššia bude vaša motivácia.

Lucia Račková
Marketing & Office manager